Bröllopsfotograf Sundsvall, Timrå och Världen

Vikten av ett avtal

Varför är det viktigt att skriva avtal med sina bröllopsleverantörer? Vad spelar det egentligen för roll om man har ett skriftligt avtal eller om man kommit överens om något muntligt – ett avtal är väl ändå ett avtal? Kanske i teorin, ja, men jag skulle ändå vilja lyfta fram varför det är så viktigt att skriva avtal med sina bröllopsleverantörer.

Fotograf: Amalia Jansson
En av mina bröllopskunder från de senaste åren, berättade en ”skräckhistoria” för mig i samband med att de bokade mig. De hade valt att ha sitt bröllop på en ort, och sin bröllopsfest vid ett senare tillfälle på annan ort. Vi pratade igenom deras önskemål, de fick sitt avtalsdokument som de läste och signerade.
 
Inför sin bröllopsfest fick de en rekommendation om en annan fotograf (jag själv var inte tillgänglig). De hade pratat lite allmänt och gått vidare med bokningen, och betalat en bokningsavgift för att ”låsa” bokningen. Efter detta började oroligheterna. De bad om kvitto, men fick inget. De bad om ett avtal, men fick inget. De bad exempelvis om att inte få sina bilder delade i sociala medier, något som även vi avtalat i vårt avtal, vilket fotografen protesterade emot, bland annat eftersom bilder från de bröllop vi fotografer tar på ett bröllop är vår egentliga enda chans att synas och kunna få fler kunder. Jag köper det resonemanget till viss del då det inte är fel, v behöver kunna visa bilder för att synas, MEN, oftast kan man komma överens med kunden om att det tex är okej att visa bilder på blommor, dukning, interiör i kyrkan och så vidare. Men OM det är ett 100%-igt nej från kunden till att visa bilder, då är det min åsikt att det ska respekteras.
 
Hur som helst, efter en del diskussioner mellan kunden och den andra fotografen så gick de skilda vägar. Och eftersom bokningsavgiften inte var återbetalningsbar så valde paret att se det som en dyrköpt läxa.
Fotograf: Amalia Jansson
 
Varför berättar jag det här?
Jo, oavsett vilken fotograf ni väljer att anlita till ert bröllop så är det suuuuperviktigt att ha ett avtal. Ett avtal som tydligt anger vad ni bokar, hur mycket det kostar, hur bilderna får användas, vad som händer om bröllopet inte blir av på planerat datum, om någon blir sjuk och så vidare. Det är verkligen SÅ viktigt.
 
Jag skriver avtal med alla mina bröllopskunder. Det är en trygghet både för dig som kund och för mig som fotograf. Att känna sig trygg med sina bröllopsleverantörer är, i min värld, otroligt viktigt för att verkligen kunna slappna av i planeringen och under bröllopsdagen.
OBS! 
Bilderna till detta inlägg är fotade av Amalia Jansson, fotografen som fotade mitt och Henkes bröllop, och har alltså INGENTING med innehållet i texten att göra. Jag och Amalia skrev självklart avtal i god tid innan bröllopet, för båda våras skull 🥰
Bild av Erika Persson

Erika Persson

Nygift bröllopsfotograf från Timrå (Västernorrland) som bloggar för att hjälpa dig att planera ert bröllop, för att berätta om sitt eget bröllop, och för att visa fina bilder på underbara bröllop från åren som gått ❤️

Senaste inläggen:

© Erika Persson   |   Torsboda 730   |   861 95 Söråker   |   hej (a) fotografannaerika.se